Restorative yoga
Restorative yoga is ontstaan vanuit Iyengar Yoga, een andere vorm van yoga waarbij veel gebruik gemaakt wordt van yoga attributen. Judith Lasater, Iyengar yoga docente, ontwikkelde in de jaren ’70 restorative yoga omdat ze merkte dat veel mensen hard werkten, maar zelden goed ontspanden, ook niet tijdens het slapen.
Restorative yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’ en is bedoeld om tot diepe ontspanning te komen en daarmee het lichaam te laten herstellen. Met het beoefenen van deze yoga vorm activeer je het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Het gebruik van de diverse yoga attributen (props) zorgt voor ontspanning op zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel gebied.
Restorative yoga is ideaal voor jou als je herstellende bent van long COVID, een operatie, een blessure of een geestelijk zware periode (bijvoorbeeld een burnout). Maar ook als je een erg druk leven hebt en het gevoel hebt altijd ‘aan’ te staan. Door het beoefenen van restorative yoga ontstaat er meer rust, ruimte en ontspanning in je lichaam en hoofd.
Door het gebruik van rustgevende houdingen en diepe ademhalingstechnieken bij deze yogastijl, bestrijd je fysieke en mentale effecten van alledaagse stress en verlicht het veelvoorkomende aandoeningen zoals hoofdpijn, rugpijn, angst en slapeloosheid.
Met restorative yoga ontspant het lichaam diep, stilt de geest, verbetert de capaciteit voor genezing en evenwicht, breng je het zenuwstelstel en het immuunsysteem in evenwicht en verbeter je je humeur.
Bij de verschillende houdingen wordt gebruik gemaakt van:
- dekens;
- meditatie kussens;
- bolsters;
- yoga blokken;
- yoga riemen;
- oogkussens.
De houdingen worden 4-20 minuten aangehouden en dat kan zowel ontspannend als confronterend zijn. De houdingen die bij restorative yoga voorkomen zijn voorzichtige twists, zittende vooroverbuigingen en achteroverbuigingen. Met behulp van props breng je je lichaam in de juiste houding en daarna geef je je volledig over aan de zwaartekracht. Er is geen sprake van inspanning.
Tijdens de diepe ontspanning wordt ons parasympatisch zenuwstelsel gestimuleerd, wat een ontspanningsreactie bevordert en stress in ons lichaam vermindert. Het parasympatisch zenuwstelsel zorgt onder andere voor vertragen van de hartslag en ademhaling en het verhogen van de bloedtoevoer naar de vitale organen. Door een langere tijd in de houding te blijven, geef je je lichaam de kans om de organen te laten herstellen.